About Us

Our work strives to enhance our sense of surroundings, identity and relationship to others and the physical spaces we inhabit, whether feral or human-made.

Selected Awards
  • 2004 — Aga Khan Award for Architecture
  • 2009 — Mies van der Rohe Award
  • 2013 — AIA/ALA Library Building Award
  • 2015 — Best Interior, Designers Saturday
  • 2016 — AIA New York Honor Award

LC Paper

Els orígens d’LC Paper es remunten a l’any 1881, quan Jean Grelon, fill de paperers francesos, s’associà amb el comerciant Sebastian Rosal per construir la fàbrica de paper La Confianza a la riba del Fluvià, al costat d’un antic molí de paper artesanal.

La construcció d’aquesta fàbrica de paper continu fou resultat de la modernització dels molins paperers que havien funcionat històricament a l’eix Olot-Girona. Aquesta transformació esdevingué l’exponent més important de la revolució industrial a les comarques de Girona.

El 1960 la fàbrica passà a mans de la societat Emilia Vila, S. A., fabricants de paper de Sarrià de Ter, i el 1968 es constituí la Sociedad Papelera La Confianza. Avui convertida en LC Paper, la fàbrica és coneguda arreu per ser pionera en el desenvolupament de tecnologia per a la fabricació de paper sostenible. Des de l’estiu del 2017 produeix productes de paper tissú amb zero emissions de CO2 , gràcies a la posada en marxa d’una planta de biomassa per a la generació d’energia elèctrica verda.

LC Paper. Una fàbrica moderna

Els orígens d’LC Paper es remunten a l’any 1881, quan Jean Grelon, fill de paperers francesos, s’associà amb el comerciant Sebastian Rosal per construir la fàbrica de paper La Confianza a la riba del Fluvià, al costat d’un antic molí de paper artesanal.

Grelon i Rosal van fer paper fins al 1910. A partir d’aquí la fàbrica va anar passant de mans; el 1917 la lloga Adrià Drou, fins a l’any 1926, en què es trasllada a la fàbrica Flores de Sarrià de Ter, i Josep Escatllar, fabricant de Banyoles, li pren el relleu fins al 1959, en què construeix la seva pròpia fàbrica de paper a Besalú mateix, la paperera de Can Surós.

Un any més tard, el 1960, la fàbrica passa a mans de la societat Emilia Vila, S.A., fabricants de paper de Sarrià de Ter; el 1968 constitueixen la Sociedad Papelera La Confianza, avui convertida en LC Paper.

Si bé la producció inicial de l’antiga fàbrica La Confianza, a finals del segle XIX, es destinava principalment a la fabricació de paper d’estrassa, amb una producció diària de 1.000 kg de paper, avui el grup LC fabrica específicament paper tissú per a productes higiènics i paper kraft  per a bosses, embalatges i estovalles, i la seva producció anual és de més de 50.000 tones.

 

L’aposta per la sostenibilitat

Des dels seus inicis, l’empresa no ha deixat d’evolucionar i modernitzar-se per adaptar-se als nous temps, tant pel que fa als productes que fabrica com a la tecnologia i el consum energètic. Però allò que realment caracteritza la filosofia de l’empresa és l’aposta per la sostenibilitat en tot el procés productiu, una filosofia que ve de la mà de Joan Vila i de l’equip que el 1981 pren el segon relleu generacional del negoci.

LC Paper ha esdevingut un referent mundial en la fabricació de paper sostenible, és a dir, amb menor consum energètic, d’aigua i de cel·lulosa, però també pel fet que persegueix la fita d’assolir l’autoconsum energètic.

La cursa per la sostenibilitat s’inicia amb la instal·lació d’una planta de tractament de paper recuperat per dispersió l’any 1973. El 1989 es construeix la depuradora d’aigües amb tractament fisicoquímic per decantació i tractament biològic amb fangs activats i amb una màquina per espesseir els fangs.

L’any 1993 s’inaugura una planta de generació elèctrica amb tecnologia de cogeneració, que s’amplia el 1999, dissenyada per reutilitzar el vapor resultant del procés energètic per assecar el paper.

Des de l’estiu del 2017, LC Paper està capacitada per fabricar productes de paper tissú sense emissions de CO2, com a conseqüència bàsicament de la posada en funcionament de la caldera de biomassa, que es nodreix de residus orgànics procedents de la neteja dels boscos de proximitat i que permet generar energia renovable sense emissions associades.

La producció de la planta, però, no és suficient per cobrir la necessitat d’energia elèctrica de la planta, la resta d’electricitat necessària s’adquireix únicament a proveïdors d’energia renovable certificada.

Ara bé, la construcció en un futur immediat d’un parc fotovoltaic d’autoconsum als terrenys contigus a la planta acostarà encara més l’empresa al seu objectiu de ser 100 % autosuficients.

El parc estarà format per més de 8.500 panells solars que permetran cobrir al voltant d’un terç del consum elèctric total de la planta i que representaran un estalvi anual de 1.680 tones de C02.

El resultat d’aquesta aposta és una llarga llista de premis i reconeixements que LC Paper ha obtingut aquests darrers anys.

 

Centre de visites i interpretació

L’any 2019, el grup d’empreses que configuren LC Paper va comprar l’antic complex d’edificis de la fàbrica La Confianza amb l’objectiu de crear-hi, entre altres usos, un centre de visites i interpretació sobre la història de l’empresa. La nau, construïda el 1881, va estar en servei fins al 2009, quan es traslladà l’activitat a la fàbrica actual.

Al centre de visites s’hi troben exposats diversos objectes històrics i documentació, així com parts de la màquina antiga de paper. Contactant amb l’empresa es poden concertar visites de grups de forma gratuïta, amb cita prèvia acordada.

 

Visites recomanades
Fonts consultades

Localització